Живот на село – какви са предимствата? – част 1

Живеем в интензивни времена на бързо развиващи се технологии, все по-динамично ежедневие и се учим как да просперираме в урбанизираните среди. Дали този начин на живот би задоволил представата на всеки?

Свидетели сме на времена, в които реалността и представата за българските села са – пусти улици, рушащи се къщи, битова престъпност и забравени от своите роднини старци, които са свидетели и може би последно поколение на един живот, който е близо до природата и естествен начин на живот.

За някой от нас, интересът към селският начин на живот не е угасвал, както и желанието да се доближим до естествените условия и спокойната среда сред природата. Разбира се, това не изключва личната отговорност, напротив – тя е много по-засилена, когато се касае до оцеляване без някой удобства на съвременният свят. За да оцелее там, човек трябва да бъде осъзнат и отговорен, що се касае до резултат, който зависи изцяло от сибствени усилия.

Феноменът, при който хората се завръщат от градска към селска среда на живот се нарича „дауншифтинг“, или на български казано – превключване на по-ниска предавка. Въпреки, че на село се живее активно и работата е безспирна, то стрес фактора спада, що се касае изцяло до резултат от нашата работа – не от работодатели, шефове и началници, а лично от нас самите в лицето на успеха, изграден от нашият собствен труд.

Живота в града ни предразполага да сме по-прикрепени към зоната си на комфорт, която от своя страна ни спъва като личности и убива нашият живец. Така, дори и привидно позитивни фактори като удобство – банки, магазини, ресторанти, сервизи и какво ли още не – се оказва ни изиграва лоша шега. В съвкупност с мръсният въздух и стресови фактори се превръщаме в машини за оцеляване.

В крайна сметка целта не е да достигнем до определен брой години, а да изпълним животните си с качество и смисъл. В една селска среда, изкуствените източници на забавление биват заменени с естествени такива, които облагородяват нашето жизнено състояние.

Когато нашето жизнено състояние се привежда до минимум и се примиряваме с пагубното действие на околната среда върху нас, то има вероятност да попаднем в болнично заведение, било то психиатрия, онкология и прочие.

Предстои още по темата…

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s