Аспекти на коронавируса – част 1

Новият коронавирус Covid-19, първоначално е открит и се развива в Китай, в град Ухан, като първата инфекция е регистрирана през декември, 2019-та година и вече се наблюдава в над 30 страни – нов щам вирус, който се регистрира за пръв път и при човеците.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които са способни да причинят заболявания от лека настинка, до по-тежки последици с летален край, в зависимост от общото здравно състояние на човека и неговата възраст.

По официална информация, новият коронавирус циркулира и масово се разпространява между животните, но в случая вече е засегнат и човекът, като заразата се предава от човек на човек, по капково- въздушен път, т.е. чрез кашлене, кихане или издишане върху друг човек.

Данните за този вирус са ограничени за сега, но първоначалната информация е, че генетично наподобява и е свързан с тежкият респираторният синдром SARS-CoV (ТОРС), регистриран през 2003-та година, като статистиките сочат един смъртен случай на 10 човека. До момента се твърди, че новият щам е също толкова заразен, но по-безобиден от ТОРС. Фактите показват, че вече сме свидетели на заразени жители и от европейските страни.

Относно инкубационният период – това е времето през което сме направили контакт с болният до появата на първите симптоми, които могат да се появят между 2 и 12 дни. Вирусът може да се разпространява без да са налице видими симптоми и без дори хората да подозират, че са заразени, което прави вируса по-трудно откриваем, съответно и по-достъпно придаваем.

Симптомите са като при обикновените сезонни вируси – висока температура, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки или болки в гърлото, бъбречна недостатъчност, отпадналост, като хората с хронични заболявания(сърдечни, чернодробни, респираторни) са по-предразположени към инфектиране.

Навременното диагностициране би било превантивна мярка срещу развиване на пневмония, остър респираторен дистрес и други по-тежки последици от развитие на заболяването. Освен хората със съпътстващи ги хронични заболявания, по-голяма предразположеност към развитие на болестта имат малките деца и възрастните хора. При пациенти над 80 години, смъртността е около 15%, от 70 до 80 години – около 8%, от 60 до 70 – около 4%, от 50 до 60 – около 1,5% и прочие. Смъртността при мъжете е с около процент повече от тази при жените – около 2 5%. Здравите хора биха могли да се възстановят до седмица.

До момента, за превенция от заболяването се използват методите за лечение както при обикновените вируси, т.е. избягването на присъствие при големи тълпи от хора, пазене на строга лична хигиена, консумиране на повече плодове и зеленчуци, както и прием на течности, носене на маска и прочие.

До сега е известно, че в Китай са открили антидот. Въпреки това, ако сме боледували веднъж от този коронавирус е възможно безпрепятствено да го прекараме отново. Диагностицирането до момента също е затруднено. Въпреки това, в България вече има определена бройка тестове за диагностициране, като един такъв струва около 200 лв.

Дали това е случайна зараза от консумиране на заразено животно(прилеп) , или е поредният трик на фармацевтичната индустрия за солидни приходи чрез насяване на психоза? Дали вирусът е биологично оръжие създаден в изкуствена лабораторна среда? Дали това е съвременна търговска война, тъй като карантината и превантивните мерки обезлюдяват градове и преустановяват работата на големи фабрики и спиране производство на стоки известни брандове? Дали е с цел редуциране на населението, или е съвкупност от няколко цели и идеи – тук можем да гадаем и да изчакаме времето да покаже.

Въпреки големият брой смъртни случай, нека не забравяме, че не трябва да се паникьосваме, а просто да поддържаме добра лична хигиена и да се предпазваме чрез чисто съзнание и спокойствие.

Пазете се и очаквайте още информация по темата!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s